‘Io Capitano’: broodnodige empathiemachine

Je kan Io Capitano zien als sensationalisering van het leed van Afrikaanse migranten, voor westers vermaak. Dat argument is snel gemaakt: regisseur Matteo Garrone verfilmde de tocht van twee Senegalese tieners naar Europa als avonturenverhaal. Vol referenties naar de Oddysee van Homerus. Met opzwepende muziek, sappig leed, sjamaan-achtig mysticisme, en Europa als licht aan het eind van de tunnel. Maar het is juist deze dramatisering waardoor beelden op je netvlies worden gebrand.

Seydou en Moussa (zeer charmant en ontroerend gespeeld door Seydou Sarr en Moustapha Fall) zijn bedwelmd door de sirene van Europa. Stiekem sparen ze al maanden voor een overtocht. Ondertussen dromen ze: Seydou zal een wereldberoemde muzikant worden. Al die witte mensen zullen voor hem klappen. De waarheid heeft geen schijn van kans. Hoe leg je twee Tiktok-tieners in FC Barcelona-shirts uit dat óók in Europa mensen op de straten slapen?

Midden in de nacht vertrekken ze. Dwars door de Sahara in een overvolle auto – val je eraf, dan rijdt de auto verder: een gruwelijk beeld van een zekere dood. Ze worden opgelicht. Gevangengezet. Verkocht als slaven. Mishandeld. Gescheiden van elkaar.


Lees ook
dit interview met Regisseur Matteo Garrone: ‘Ik wilde tonen dat het mensen zijn die een familie achterlaten’

 Regisseur Matteo Garrone: ‘Ik wilde tonen dat het mensen zijn die een familie achterlaten’

Garrone verpakt dit verhaal in mythologie en romantiek. Je wordt erdoor bedwelmd, zoals de Senegalese tieners bedwelmd worden door Europa. En terwijl je nietsvermoedend naar een film zit te kijken, opereert Garrone – als bij een patiënt onder narcose – en zet hij gruwelijke beelden in je hoofd vast: lijken in de woestijn, marteling in Libië.

Pas tegen het einde, als Europa in beeld verschijnt, dringt tot je door dat alles wat je zag écht gebeurt. En, erger nog, dat de gruwelen die je hebt gezien pas het begin van de ellende waren. Want na aankomst zal Europa aan de beurt komen: asielzoekerscentra, racisme, economische onderdrukking. Io Capitano is een broodnodige empathiemachine.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6fLvLN2EqM